"Train as if you were the worst, perform as if you were the best."

keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Lenkkarit naulaan.

SUPERnaisen viitta korjattavana. Palautetaan entistäkin ehompana takaisin muutaman päivän kuluttua.

Ilman sitä on siis mentävä. Leväten.

Kauan tämä on ollut jo tuloillaan. Viikkoja. Ehkä jo kuukauden päivät. Sitkeästi olen sinnitellyt vaikka kaikki ympärilläni ovat pärskineet, niistäneet, yskineet ja köhineet jo vaikka ties kuinka kauan. Mutta iski se sitten minuunkin. Flunssa nääs. Muodosta en tiedä, mutta energian se ainakin pois ottaa. Paleltaa. Niin ettei edes uskalla jääkaappia avata kun kylmän horkka iskee kahta kauheammin luihin ja ytimiin. Huimaa. Niin ettei jaksa pystyssä pysyä. Nokka vuotaa ja ääni melkein poissa kurkkukivun takia.
Kuume on merkki siitä, että keho on lähtenyt taisteluun taudinaiheuttajia vastaan.

Nyt siis lepään itseni kuntoon. Hoidan ja hellin. Ja annan keholleni sitä mitä se tarvitsee: huolenpitoa!!

Olen vihdoin ja viimein oppinut, että flunssaisena ei liikuta, ei urheilla, ei vedetä yhden yhtä jumppaa. Flunssaisena levätään! Kääriydytään paksun peiton alle ja hörpitään lämmintä juotavaa.
Kuinka ylpeä olenkaan itsestäni - on mennyt siis lopultakin jakeluun!! Ei se kestänyt kuin reilut kolmekymmentä vuotta.



Flunssan aikana energian tarve kasvaa. Puolustusmekanismien aktivoituessa keho alkaa vaatia enemmän voimavaroja, ja rasvavarastojen ja lihasten proteiinien käyttö energianlähteinä lisääntyy. Proteiinien eli valkuaisaineiden muutokset kehossa uusiksi "puolustusjoukoiksi" flunssaa vastaan heikentää lihasvoimaa, joten ei siis ole ihme, jos lihasheikkoutta flunssaisena ilmenee.

Moni urheilijakin on havainnut, että kilpailuissa harvoin voi voittaa flunssan jälkeen, koska lihasvoima ja -kestävyys ei ole palautunut aivan entiselleen. Palautuminen saattaa kestää jopa 2-3 kuukautta, joten on syytä lähteä kevyesti liikkeelle.

Liikuntaa ei pidä harrastaa, jos

- on kuumetta
- lihaksia ja niveliä särkee
- on normaalia väsyneempi
- leposyke on korkea, eli on ylimääräisiä sydämen tykytyksiä
- kurkku kipeä
- nenä vuotaa lakkaamatta

= keho viestii tulehdustilasta, ja silloin on hyvä levätä, päästää "puolustusjoukot" töihin.

Liikunnan vaarat flunssaisena:

- elimistön puolustuskyky heikkenee ja paraneminen pitkittyy, jos harrastaa liikuntaa flunssan aikana
- elimistön ylimääräinen kuormitustila saattaa johtaa vakavampiinkin sairauksiin kuten esim. keuhkokuumeeseen, sydänlihastulehdukseen tai vakaviin sydämen rytmihäiriöhin.

Ei siis ole leikkimistä terveydellä flunssaisena.

Moni aktiiviliikkuja, ja erityisesti sitä työkseen tekevä, helposti ylimitoittaa omat voimavaransa. Meidän ammattilaisten, jos joidenkin, pitäisi tietää miten keho fysiologisesti toimii, mutta suurin osa meistä ei suostu uskomaan, että vauhtia on hidastettava, kun keho alkaa oireilemaan tavalla tai toisella. Meinasin itsekin sortua samaan tuttuun surmanloukkuun tänä aamuna.
Olin lähdössä jo töihin, luulin kykeneväni. Unholaan oli jo jäänyt edellisillan kaksi kahvakuula-tuntia, jotka tuntuivat kevyilläkin painoilla todella raskailta. Taju oli lähteä.
Jostain järjenrajamailta kuitenkin nousin tajuamaan, että nyt ei auttanut muu kuin ottaa loppuviikko sairauslomaa ja hoitaa flunssa alta pois. Levolla.

Eli nyt sitten levätään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti